Türkçe



Hizmetlerimiz



Veri gözlem sistemleri rüzgar enerjisi için yatırım yapmayı planlayan tüm yatırımcılar için tespit edilen sahalarda ölçüm direklerinin kurulacağı noktaları ve ölçüm direklerinin bakım ve onarımlarını yapmaktadır. Ölçüm sistemlerinde periyodik olarak verilerin toplanması ve ölçüm sistemlerinin sağlıklı ölçüm yapması için gerekli olan donanımsal ve yazılımsal her türlü çalışmasıyla sizlere hizmet vermektedir. 3metrelik borular sayesinde nakliye ve stoklamada büyük avantaj sağlamaktadır. Sıcak daldırma galvaniz kaplama ile  en zor iklim şartlarına karşı 50 yıl dayanıklıdır.

 

50,60,70,80,90,100 metre uzunluğunda sıcak galvaniz kaplamalı rüzgar ölçüm direkleri İle hizmetini sürdürmektedir. Rüzgar ölçümü, rüzgar türbininin kurulacağı alanda bir veya birkaç noktada yapılmalıdır. Özellikle yüksek güçlerde kurulum yapılacaksa, doğru ve verimli bir yatırım yapmak için rüzgar ölçümü mutlaka gereklidir. Rüzgar ölçümü, her türlü mevsim koşullarının değerlendirilmesi için en az 1 yıl süre ile yapılmalıdır.  Ölçüm direğinin kurulacağı saha gezilerek ölçüm direkleri için meteorolojik açıdan en uygun yerler, ölçüm direklerinin sayısı, uzunlukları, kullanılacak ölçüm cihazları, ulaşım ve diğer gereklilikler belirlenir. Ölçüm direkleri GSM bağlantılı olacak ise bölgenin GSM kapsama alanı içinde bulunup bulunmadığı araştırılır.Sağlıklı bir ölçüm yapılabilmesi için ölçüm direğinde rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem ve basınç gibi meteorolojik değişkenlerin ölçülmesi gerekmektedir. Kullanılacak meteorolojik ölçüm cihazlarının türleri, sayısı ve yükseklikleri, ölçüm ihtiyaçlarına göre belirlenir.Belirli zaman aralıkları ile bu veriler düzenli olarak kaydedilir, data aktarıcı ile merkeze iletilir ve istatistiki sonuçlar halinedönüştürülür.

 

Rüzgar enerjisi projeleri rüzgar kaynakları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Rüzgar kaynakları hakkında doğru bilgi edinmek enerji verimliliği hakkında doğru tahminlerde bulunulmasını sağlar.Rüzgar türbini alanını değerlendirmek için rüzgar hızı,rüzgar yönü,sıcaklık,basınç ve nem mevsimsel değişimlerin de dikkate alınması için en azından bir yıl süreyle kaydedilir.


Bir rüzgar ölçüm istasyonu aşağıdaki bileşenleri içerir;


Rüzgar şiddet ölçer ANEMOMETRE
En yaygın şekilde kullanılan Cup anemometreler yatay rüzgar hızını ölçerler.rüzgar hızı profilini belirlemek için,rüzgar hızı en az iki veya üç değişik seviyeden ölçülmelidir.
Gereksinim duyulduğu takdirde propeller ve ultrasonic tipleride kullanılmaktadır

Rüzgar Yön Sensörü
Rüzgar yönü hakkında bilgi edinilmesi rüzgar türbinlerinin ayarlanarak güç kaybını azaltmak için gereklidir.Rüzgar doğrultusu genelde rüzgar direğinin tepesine yakın bir noktadan ölçülür.Uzun süreli ölçümler için potansiyometrik rüzgar yön sensörleri uygundur.Bunların yüksek çözünürlüğü ve düşük güç tüketimi vardır.


Sıcaklık, Nem ve Barometrik Basınç Sensörü
Rüzgar enerjisi akışı, sıcaklık ve hava basıncından faydalanarak hesaplanmış hava yoğunluğu ile orantılıdır. Sıcaklık ve barometrik basıncın ölçülmesi enerji kazancının doğru tahmin edilmesi kolaylaştıran etkenlerden biridir. IEC(uluslararsı elektroteknik komisyonu) nin tavsiye kümülatif hassasiyet +/- 1% dir.

 

Data Logger
Tüm ölçülmüş değerler data logger tarafından kaydedilir.


 

Koruma Kutusu
Data logger ı dış etkilere karşı korur.

 

GSM Modem (Opsiyonel)
Data logger da saklanan veriler yerel olarak notebook yada PC den okunabilir.Opsiyonel olarak data loggera bağlanan bir GSM modem bilgisayara uzak veri iletimini bir telefon hattı ile sağlar.

 

Solar Güç Kaynağı (Opsiyonel)
Data logger, anemometre,rüzgar yön sensörleri ,sıcaklık,nem,basınç ve GSM modem 12 voltluk güç kaynağı gerektirirler. Bu güç de fotovoltaik solar sistemle sağlanır.

 

Ölçüm Direği
Ölçüm direği üzerindeki sensörler değişik yüksekliklerde bulunurlar. Bölgenin kompleksliği ve planlanmış rüzgar türbini yükseklikleri ölçüm direği yüksekliğini belirler. Kompleks bir alanda daha güvenilir veri elde etmek için daha yüksek seviyede bir ölçüm gerekir. Hub seviyesinde bir ölçüm en doğru sonuçları verir ve minimum 40 metre tavsiye edilen yüksekliktir.    
     

 

RÜZGÂR ÖLÇÜM DİREKLERİ

1- Boru Tipi Rüzgâr Ölçüm Direkleri
           
            * vgs t50
            * vgs t 60
Maliyetinin kafes konstrüksiyona oranla düşük olması ve kurulum sürecinin kısa olması boru tipi sistemin belli başlı avantajlarıdır. Kafes direkte olduğu gibi kurulumu profesyonel tırmanış ekibi gerektirmemektedir.

 

2- Kafes Tipi Rüzgâr Ölçüm Direkleri

            * vgs l 70
            * vgs l 80
            * vgs l 90
            * vgs l 100

Rüzgâr ölçüm direklerinde 60 metre’nin üzerine çıkılmak istenildiğinde boru konstrüksiyonunun dayanımının azalması nedeniyle daha katı (rigid) formlu olan kafes konstrüksiyon tercih edilmektedir.

Kafes tipi direkler ile istenilen türbin hub yüksekliğinde ölçümleme yapma avantajı sağlanacaktır. Ayrıca sahada kurulumu göz önüne alındığında, arazi yapısından bağımsız her tepeye kurulum yapılabilmektedir. Kurulum için düz alan ihtiyacı bulunmamaktadır. Buna ek olarak direğin üzerine bağlanan cihazlarda herhangi bir arıza olması durumunda, direk üzerinde onarım gerçekleştirilmektedir.

Boru direklere tırmanmak mümkün olmadığı için kafes direklerin en büyük avantajlarından biri direği indirmeden onarım yapabilmektir.
 




19/04/2024 Gün Ortalama:27  Bugün33 ziyaret var  Sitede 2 Kişi var  IP:3.140.198.43